När man får hem sin valp kan det vara klokt att börja träna den ganska direkt efter att den gjort sig hemmastadd. En hund som inte tränas som valp riskerar att bli svårhanterlig som vuxen. Här är några exempel på vad som kan vara bra att träna.

Rumsrenhet

Det allra första man bör tänka på är att göra hunden rumsren. En valp eller vuxen hund som gör sina behov inne är inte önskvärt. En och annan olycka kan hända men överlag ska hunden säga till om den behöver gå ut. Träningen kan ta ett bra tag, men det gäller att inte ge upp. Tids nog kommer hunden att lära sig.

Inkallning

Oavsett om man planerar att ha sin hund lös eller inte är det viktigt att den lär sig att komma när man ropar på den. Man kanske behöver ha tag på hunden inomhus, eller så råkar den komma lös ute. Om man vill kunna ha hunden lös kontrollerat är det ett krav att den kommer på inkallning. Hunden ska då omedelbart komma till den som ropar. Så länge hunden inte lyssnar kan man helt enkelt behöva ha den i koppel eller långlina.

Stanna

Kommandot stanna är också bra att lära hunden. På så sätt kan man få den att sitta eller ligga kvar på en viss plats, eller så kan man rent av få stopp på den i farten. Det kan vara guld värt om hunden är på väg mot ett tågspår eller en trafikerad väg.

Sitt och ligg

Sitt och ligg är i regel de lättaste kommandona att lära en hund men de är också viktiga. Om hunden ska vägas eller behandlas på något sätt är det bra om den med ett enkelt kommando kan placeras på det sätt man önskar.

Allmän hantering

Överlag bör valpen vänjas vid olika former av hantering. På så sätt blir det lättare att hantera hunden i olika situationer när den blir äldre.