Att arbeta som hunduppfödare kan vara en dröm för många. Hunden har ofta en förmåga att komma bra överens med människan och man kan göra mycket roligt tillsammans. Som hunduppfödare finns det dock en hel del saker att tänka på.

Vilket syfte har man med sin uppfödning?

En av de allra första sakerna man bör ha koll på är vilket syfte man har med sin uppfödning. Vissa avlar fram sällskapshundar, andra vill ta fram de bästa hundarna inom den aktuella rasen. Om man ska rikta in sig mot att avla fram de bästa agilityhundarna kanske man får koncentrera sig på andra saker än om man vill föda upp hundar för utställning.

Avla på rätt individer

Uppfödaren har också ett stort ansvar i att avla på rätt individer. Det är inte bara att ta söta hundar och hoppas på att valparna blir lika söta utan det finns en mängd olika saker att se till. För det första måste man ha koll på att hundarna inte lider av aveln. En tik får inte paras om hon är för ung eller om hon är sjuk på annat sätt. Hundarna ska inte heller ha några kända genetiska sjukdomar som kan gå i arv till valparna.

Hur mycket tjänar man?

Som hunduppfödare har man faktiskt inte så stor inkomst. De pengar man tjänar kommer av att man säljer uppfödda valpar eller vuxna hundar. I samband med hunduppfödning förekommer också en hel del utgifter som man måste ha koll på. Många som har en kennel måste ha ett annat arbete vid sidan av för att få ekonomin att gå runt. Eftersom hunduppfödningen också kan ta en del tid blir det i regel kämpigt att göra allt själv. Att ha en hunduppfödning helt på egen hand är därför något som inte rekommenderas om man vill kunna göra så bra ifrån sig som möjligt både på jobbet och inom hundvärlden.