Att köpa en hund är spännande och roligt. I de allra flesta fall har man längtat länge efter att få hem sin älskade lilla familjemedlem. Då är det viktigt att allt går som det ska vid köpet och även efteråt.

Hur mycket kostar det att köpa hund?

Det kan faktiskt kosta en hel del pengar att köpa en hund. En valp på annons kan ligga på omkring 5000 kronor men en hund som säljs av en registrerad uppfödare kan kosta mer än det dubbla. När man köper en hund av en kennel får man dock med stamtavla, man vet att hunden är besiktigad, vaccinerad och ID-märkt. Om man vill ställa ut sin hund och få olika titlar som bäst i ras är det också ett krav att hunden är renrasig.

Välja rätt hundras

Det finns väldigt många olika hundraser att välja mellan och det kan vara klokt att läsa på lite om dem så att man inte gör ett helt tokigt val. Om man har andra djur och inte gillar jakt är det kanske inte så lämpligt att köpa en jakthund. Om man är en soffliggare kanske en tävlingshund för agility inte heller är så bra.

Hos Svenska Kennelklubben kan man läsa mer om olika hundraser. Det kan också vara klokt att rådgöra med flera olika hunduppfödare för att man ska kunna hitta en ras som verkligen passar.

Köp hunden hos en seriös kennel

Genom att leta efter en kennel hos Svenska Kennelklubben samt genom att se till att kenneln har tillstånd av Länsstyrelsen kan man vara relativt säker på att den är seriös.

Om man köper en hund från en oseriös kennel finns det inte några garantier för att hunden är renrasig. Det kan också vara svårt att få kontakt med uppfödaren om det skulle visa sig att något är fel med hunden.