Engelsk springer spaniel är en väldigt gammal ras, rent av en av de äldsta fågelhundarna som fortfarande finns kvar i dag. Hundrasen har till en början använts för jakt på flera olika sätt och det har fortsatt fram till i dag. Man kan fortfarande stöta på jakthundar av rasen engelsk springer spaniel men de har minskat i popularitet i takt med att andra jakthundsraser avlats fram.

Rasens erkännande

Redan på 1800-talet började man ta fram den linje av engelsk springer spaniel som lever kvar än i dag och i början av 1900-talet erkändes hunden som ras i England. Springerklubben, en rasklubb för engelsk springer spaniel i Sverige grundades på 1980-talet.

Hälsostatus för rasen

Det här är en ras som faktiskt inte har så många problem rent hälsomässigt. Det förekommer en del öronproblem men de har i regel sin grund i hur hunden sköts i övrigt och i om trimningsrekommendationerna följs. Det kan även förekomma en del problem med synen och ett fåtal hundar har problem med höftlederna. Det här är dock saker som erfarna hunduppfödare gör allt för att avla bort. På grund av den täta och tjocka pälsen kan en del hundar också drabbas av olika hudåkommor, men om man klipper och trimmar hunden som brukligt är åkommorna ovanliga.

Skötsel av hunden

Förutom vanlig rastning, träning och utfodring kräver en engelsk springer spaniel också en del pälsvård. Man bör borsta igenom den flera gånger per vecka för att pälsen inte ska tova sig. Bad sker vid behov, men det underlättar pälsvården om hunden badas regelbundet. Minst fyra gånger per år bör hela hunden klippas och trimmas. Den päls som växer under tassarna samt på insidan av öronen ska dock klippas än oftare, upp till en gång per månad. Vänjer man hunden vid pälsskötsel i tid brukar det dock inte vara några problem.